Gdy urządzamy nową kuchnię lub podczas jej remontu, jednym z podstawowych pytań wymagających odpowiedzi jest: gaz czy indukcja? Kuchnie z płytami indukcyjnymi różnią się bowiem znacznie od kuchni gazowych i to pod wieloma względami. To, który wariant Państwo wybiorą zależy do Państwa wiedzy i potrzeb. Lecz aby wybrać dobrze i świadomie, trzeba znać kryteria wyboru. Będziemy zatem dość szczegółowo mówić o technikach indukcyjnych i gazowych w kuchni, przybliżymy ten temat w jego głównych aspektach w sposób przystępny, dzięki czemu Państwo będą mogli ukształtować swoje przekonania i samodzielnie już odpowiedzieć w kwestii: kuchnia gazowa czy indukcyjna?
Płyta indukcyjna czy gazowa - wady i zalety
Nie istnieje jednoznaczne wskazanie, obie techniki używane w kuchniach mają swoje plusy i minusy. Płyta indukcyjna i gazowa to dwa wypróbowane rozwiązania, jednakże gotowanie (oraz inne elementy sytuacji, o których jeszcze zdążymy wspomnieć) w swoim praktycznym, użytkowym wymiarze - odbywa się w obu przypadkach inaczej.
Powierzchnia płyt indukcyjnych jest całkowicie płaska i chyba bardziej estetyczna niż kuchni gazowych. Nagrzewa się wyłącznie w określonych miejscach, zatem pozostała część płyty pozostaje chłodna. Zapobiega to oparzeniom (pamiętajmy o bezpieczeństwie dzieci) i pozwala na większą swobodę podczas gotowania. Ponadto płyty indukcyjne szybciej podgrzeją naczynie niż płyty gazowe. Jest jednak cena. Na płycie indukcyjnej jesteśmy zmuszeni używać specjalnie do tego przygotowanych naczyń. Musimy więc zwykle, gdy zaczynamy korzystać z indukcji w kuchni, zakupić również pełen nowy zestaw garnków i innych sprzętów. Istnieją zastosowania, w których to właśnie kuchnia gazowa wykaże swoją przewagę (choć oczywiście kuchnie gazowe stanowią znacznie starszą technologię - uwaga: nie dotyczy to najnowszych modeli, tzw. płyt gazowych bez płomieni). Zaletą zasilania gazowego będzie dla wielu możliwość podłączenia do urządzenia butli z gazem LPG. Tak dzieje się w miejscach, gdzie dostępność do złącza gazowego jest niemożliwa.
A teraz przyjrzyjmy się bliżej płytom indukcyjnym i gazowym z osobna.
Jaka płyta indukcyjna? Podstawowe parametry
W płytach indukcyjnych fizycznym mechanizmem wytwarzającym ciepło jest pole magnetyczne. Energia elektryczna zostaje zamieniona na energię cieplną. Na tym polega działanie płyt indukcyjnych. Po dobrej płycie indukcyjnej spodziewamy się, że proces wytwarzania ciepła na dnie naczynia będzie szybki i w pełni przez nas kontrolowany. Indukcja w kuchni pozwala bowiem precyzyjnie zarządzać energią, a więc pozytywnie wpływa na poziom wykonania czynności kucharskich. Strumień energii cieplnej jest kierowany punktowo, a reszta płyty zachowuje temperaturę pokojową. Naczynia, które wykorzystujemy do przygotowywania dań na płycie indukcyjnej znajdziemy w sklepach jako oznaczone znakiem informującym o ich przeznaczeniu - nie możemy na płycie indukcyjnej postawić zwykłego garnka lub czajnika.
Jaką płytę indukcyjną wybrać? Na rynku jest wiele modeli, ale warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. Zapoznajmy się z rozmieszczeniem obszarów nagrzewania i ich wielkością. Dobra indukcja w kuchni powinna także być zaopatrzona w możliwości dokładnego sterowania. Przy wyborze będą też wchodziły w grę dodatkowe funkcjonalności, które różnią się w zależności od modelu i producenta.
Kilka przykładów nowoczesnych rozwiązań w dziedzinie kuchni indukcyjnych. Niektóre z nich pozwalają z dwóch pól grzewczych utworzyć jedno większe. Inne pracują zupełnie bezgłośnie. Niektóre płyty indukcyjne wykrywają wielkość naczynia i automatycznie dostosowują do niego obszar grzania. Są też takie, które w zaledwie kilkanaście sekund uzyskają pożądaną przez nas temperaturę. Dalej: łatwość sterowania, dodatkowe akcesoria (np. pozwalające grillować potrawy i in.), estetyka zgodna z naszymi oczekiwaniami - to wszystko weźmiemy pod uwagę zaopatrując się w płytę indukcyjną do kuchni.
Specyfikacja płyt gazowych
Przejdźmy z kolei do kuchni gazowych. Nie elektryczność lecz tańszy rodzaj energii zostaje tu zamieniony na ciepło - mowa oczywiście o gazie ziemnym (ewentualnie gaz LPG w zasobniku, który można podłączyć łatwo w każdych warunkach). Nowoczesne płyty gazowe tylko w niewielkim stopniu przypominają "kuchenki gazowe" znane starszym pokoleniom. W konstrukcji tego typu powinniśmy zwracać uwagę na moc i rozmieszczenie poszczególnych palników. Warte polecenia urządzenia powinny dysponować możliwością ustalenia czasu pracy palnika i być zaprojektowane tak, aby ogień (który nie występuje przecież w płytach indukcyjnych) nie przeszkadzał nam w pracach kuchennych i nie stanowił zagrożenia dla osób i rzeczy. Instalowane w kuchniach gazowych palniki wykorzystują różne rozwiązania, które producenci proponują jako najlepsze na rynku, ale ostatecznie liczy się kontrola nad rozpalonym gazem, łatwość regulacji otwarcia palnika i niezawodność w dostarczeniu ciepła dokładnie w wybrane miejsce. W przypadku płyt gazowych możemy używać zwykłych garnków, czajników, naczyń, do których przywykliśmy. Dobre kuchnie gazowe często są zaopatrzone w palniki WOK i ruszty - ponieważ gotujemy, smażymy i pieczemy na prawdziwym ogniu. Spośród zalet kuchni gazowych względem ich indukcyjnych konkurentów nie sposób nie wspomnieć o cenach samych urządzeń oraz ekonomii budżetu domowego. Jest bowiem tak, że zwykle kuchnie takie są tańsze przy zakupie i w eksploatacji. Ten efekt jest widoczny szczególnie w użytkowaniu długotrwałym.
Płyta gazowa bez płomieni: co to takiego?
Jest też rozwiązanie uznawane za pośrednie między zaletami płyt indukcyjnych i gazowych, przy którym dylemat "kuchnia indukcyjna czy gazowa" - traci nieco na swojej ostrości. Powierzchnia "płyty gazowej bez płomieni" jest idealnie płaska (jak w płytach indukcyjnych), lecz pod płytą znajdują się palniki znane z kuchni gazowych. Jesteśmy więc w pół drogi między wygodą indukcji i korzystaniem z prawdziwego płomienia ognia. Odpada problem stosowania specjalnych naczyń. Co więcej, te kuchnie są nawet oszczędniejsze niż klasyczne płyty gazowe. Niezwykle łatwo utrzymać je w czystości. Nie występują także problemy z bezpieczeństwem (niemożliwe jest zaprószenie ognia). W płytach gazowych bez płomieni ognia efekt uzyskuje się przez proces spalania katalicznego. To z pewnością AGD warte uwagi.
Którą płytę wybrać – gazową czy indukcyjną?
Na początku tego artykułu zadeklarowaliśmy, że nie mamy zamiaru wpływać na Państwa wybory, chcemy jedynie przekazać niezbędną wiedzę, która wybór ułatwi i doprecyzuje. Tak jest w istocie: kuchnia indukcyjna czy gazowa? - to zależy od tego, jakie są możliwości techniczne, jak ukształtowane są Państwa preferencje. Oczywiście jednym z kryteriów wyboru jest cena. Dla orientacji podajemy więc: koszt najlepiej obecnie ocenianych płyt indukcyjnych do kuchni oscyluje w granicach 2000 PLN. Natomiast bardzo dobre płyty gazowe to wydatek ok. 1500 PLN (płyty gazowe kosztują zwykle mniej niż indukcyjne). Oczywiście zdarzają się też droższe płyty, większość z nich będzie jednak tańsza, ale podane ceny obowiązują dla płyt wysokiej jakości. Powinniśmy mieć to na uwadze.
Prosimy w czasie weekendu, podczas którego dokonają Państwo zakupu płyty indukcyjnej lub gazowej, mieć w pamięci nasz obiektywny i rzetelny szkic zagadnienia, ponieważ wybór najpewniej zwiąże szczęśliwych posiadaczy nowej kuchni na lata, wyznaczy sposób korzystania z kuchni, a nawet wpłynie na rodzaje spożywanych w domu potraw.